Нови международни призове за ПГ „Васил Левски“

Нови международни призове за ПГ „Васил Левски“

От 10 до 14 април 2019 г. в град Констанца – Румъния представители на 10 държави взеха участие във финалните събития по Проекта на  Федерацията на италианските учители и Фондация „Марко и Алберто Иполито“. Екипът от ПГ „Васил Левски“ – директорът г-жа Петя Сярова, учителят по италиански език г-жа Боряна Стамболова и учениците от 11Г клас Мирослав Шопов и Александра Караденизова се включиха  в срещите, които се състояха в Националния колеж „Мирче Бетрън“. Това е 17-то издание на проекта, а нашата гимназия участва за 13 път. Темата тази година бе „Нещата, които трябва да кажем“.

През цялата година учениците под ръководството на Боряна Стамболова и преподаватели по БЕЛ и английски език участваха в международните конкурси за къс разказ, поезия и фотография. Бе проведено социологическо проучване от учениците от информационните паралелки, което заедно със създадения филм бяха представени на срещата. Конкурсните творби бяха оценени от авторитетни професионалисти в областта на изкуството и литературата  и  отпечатани в алманах. Деница Атанасова от 10 Б клас бе отличена с II награда за поезия, а специалната награда на журито за фотография бе присъдена на Пламена Христова от 9 А клас,  грамоти за своите текстове получиха  Цветелина Кирова  и Надежда Малчева от 11 в клас, грамоти за фотография имат  Таня Кирилова от 12 Г, Александър Бакърджиев от 11 Б и  Никол Стоянова от 9 Б. В книгата са включени и творбите на Ренета Пиринджиева, Мирена Кацарова, Пламена Панайотова от 11 В клас,  Борислава Чорбаджийска от 10 Б клас и Кремена Ангелова от 10 А клас – всички те са финалисти в литературните конкурси. Създаденият филм и социологическото проучване са класирани на I място и ПГ „Васил Левски” е носител на наградата за цялостна изследователска работа.

Призовете на талантливите ни ученици от този международен  проект са признание и повод за гордост в навечерието на предстоящите светли празници. Поздравления за даровитите ни възпитаници и техните преподаватели! ПГ „Васил Левски” отново заяви себе си като територия на креативност и вдъхновение, където се провокира и подкрепя творческата изява на младите хора.
Информация за събитието във Вестник Делник .