Диалози на бъдещето. Иновации и устойчивост на младежките политики

 

Възпитаниците на ПГ „Васил Левски” в диалог за бъдещето

Учениците от ПГ „Васил Левски” взеха участие в регионална среща в гр. Ямбол между младежи и отговорните за младежката политика. Форумът се състоя на 30.09.2017 г. в залата на Безистена като инициатива по Проект „Диалози на бъдещето. Иновации и устойчивост на младежките политики” по Програма „Еразъм+” КДЗ „Подкрепа за реформиране на политиките”.

Срещата бе открита от г-жа Живка Томова – представител на ИРМКК, която бе презентатор и медиатор на събитието.

Аудиторията бе приветствана от г-н Стамен Янев –изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, който се обърна към младите хора с думите, че образованието е много рискова инвестиция, но затова пък е по-печеливша и младежите трябва да заложат на нея.

Кметът на Община Ямбол, инж. Георги Славов също подкрепи инициативата и заяви, че бъдещето е на младите хора, а най-голамата инвестиция е инвестицията в себе си.

Своите поздравления поднесе и директорът на гимназията г-жа Петя Сярова, която подчерта, че щедростта към бъдещето е да дадеш всичко в настоящето. Винаги има възможности, в които всеки да намери своето поприще  и да направи правилния избор.

Единадесетокласничката Таня Кирилова сподели пред съучениците си впечатления от проведената през юли национална среща по проекта и представи своите виждания за лидерството и младежката инициативност.

Г-жа Гергана Петрова, учител по ИТ, Майкрософт експерт и национален еTwinning посланик презентира възможностите на европейските младежки портали за намиране на партньорски организации, обучение и работа в Европа.

Своя личен опит как се израства като лидер сподели г-н Пламен Стоянов- предприемач от австрийската фирма „Баумит”, която догодина ще построи завод и в Ямбол. Разказвайки своята лична история, бизнесменът предложи печелившата формула за кариерно израстване и завоюване на лидерска позиция – искреността и доверието трябва да съпътстват партньорските отношения. Посъветва учениците да не се страхуват да поемат рискове, да заявяват самочувствие, а практиката е една от възможностите да го придобият.

Много емоционален бе видеоразговорът с Надежда Коритарева – студентка в Нюйоркския университет, председател на сдружение „Академия бъдеще за бизнес развитие”. Младото момиче спечели връстниците си със  своя откровен разказ за трудните въпроси, пред които се е изправила, за още по-трудните решения, за страховете, които са я спохождали, но и за вярата в себе си, за атмосферата отвъд Океана, даде им ценни съвети за кандидатстването в английски и американски университети, говори им за толерираните там инициатиативност и креативност. Тя посъветва младежите да правят неща, от които се страхуват, да се срещат с непознати, да излизат извън зоната си на комфорт – това е единственият път към лидерството.

Провокирана от учениците, г-жа Ж. Томова приложи иновативно презентиране на бранда и брандирането. Десетина момчета и момичета в екип създадоха фирма –

е-платформа за книгоиздаване, обмислиха бизнес стратегия, създадоха бранда и слоугъна „Всяка дума – нова емоция”.

В края на интензивния диалог за бъдещето г-н Ст. Янев обобщи как „се забърква „ лидерство = иновации и инвестиции.

На този форум възпитаниците на ПГ „Васил Левски” инвестираха не просто съботния си ден, а инвестираха в информация и срещи със забележителни хора. Успелите дадоха ценни уроци за успех на младите хора, които са се устремили към успеха. А ПГ „Васил Левски” за пореден път показа, че грижата да образова и възпитава бъдещи победители и лидери в обществото е приоритет в нейната политика и част от стратегията й на иновативно училище.

лози на бъдещето