19 февруари-Венци и цветя за Апостола

ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА

Както всяка година на тази дата Профилирана гимназия „Васил Левски” организира поклонение пред барелефа на Апостола в двора на училището. На 19.02.2017 г. в 11 часа стотици ученици, учители, представители на местните власти, организации и граждани на Ямбол отбелязаха 144-та годишнина от гибелта на Васил Иванов Кунчев.

Бе отслужена заупокойна молитва в памет на Апостола, превърнал се в най-святата фигура от пантеона на българските герои.

Възпитаниците на гимназията рецитираха стихове за своя патрон – думи, изпълнени с гордост и признателност към неговото дело и мисия. Акцент в литературната композиция на участниците в клубовете „Български орел” и „Млад възрожденец”/ с ръководител Е. Радева/ бе светостта на паметта и помненето на героя, който задава и днес мерките ни за достойно живеене, ориентирите как да бъдем личности и българи. „Паметниците не са толкова за мъртвите, колкото за живите”. Почитта към Левски не е просто светла страница от националната ни памет, а светлина за настоящето и бъдещето ни като народ.

В знак на признателност  бяха поднесени венци и цветя от името на управници,  партии, държавни и местни институции, училища, организации и десетки признателни граждани.