Национална конференция на Microsoft Education Days – 19.11.2018г

              Национална конференция на Microsoft Education Days 19.11.2018г

Трима учители и директорът на Профилирана гимназия „Васил Левски“ бяха представителите от гр.Ямбол на Националната конференция на Microsoft в град София.

В конференцията взеха участие над 200 учители, много директори, началници на РУО от цялата страна. Ученици  и  техните ръководители демонстрираха своите постижения в областта на технологиите в обособените  демонстрационни работилници в СУ„Св. Климент Охридски“.

Директорският форум се състоя в най-новата Лаборатория за иновации на София, създадена по  проект „Отключване потенциала за бизнес и социални иновации в Дунавския регион чрез повишаване знанията и уменията на младите хора – Умения за новите поколения”.

СУ беше домакин на учителската сесия, а учениците  работиха в София техпарк.

В събитието взеха участие и кметът на София – Йорданка Фандъкова, представители на МОН. В специално обръщение Ева Майдел – депутат в Европейския парламент, сподели: „качественото образование е основата за постигане на успехи  в развитието на конкурентноспособна  икономика и дигитализация на бизнеса“.

Основните акценти на конференцията бяха STEM сесиите – Lego Mindstorms/ конструиране и програмиране на действия близки до човешките чрез  роботчета/, Minecraft Education Edition/ инструмент за разработване и анимиране на уроци по физика, химия, математика, астрономия, компютърно моделиране – отражение на реалния свят; Да учим чрез игра/. Computational in thinking/комбиниран урок между география и информационни технологии/. Създаване на бот/ машина за търсене на информация/;Интелигентен облак. Microsoft и кариерното развитие на учителите, Модерна класна стая и випуск 2030.

Съвременно решение за организация, управление и повишаване на качеството на образователния процес е намерено чрез инструментите на Microsoft – Office 365, така наречените облачни технологии. Профилирана гимназия „Васил Левски“ вече четвърта година използва облачните услуги както в администрирането и управлението на училището, така също и в методическата подготовка и преподавателска работа на учителите.

В заключение можем да споделим, че докато Microsoft  създава инструментите, зад тях стоят хората. Това са Учителите, Директорите, РУО със своята инициатива, знания и човечност. Зад креативните ученици винаги стоят креативни учители. И както каза кметът на София: „Утрешните лидери са в класните стаи днес”. Целите са тези, които движат света напред, за да не живеем в миналото -„Заедно можем повече!“. Участието на преподавателите от ПГ „Васил Левски” в този мащабен форум бе поредната крачка към осъществяване на иновативна образователна среда.