Национална стипендия „С усилия към звездите“

Национална стипендия „С усилия към звездите“

Pismo za podkrepa_Stipendia_S-usilia-kym-zvezdite

Poster_Nacionalna-stipendia_S-usilia-kym-zvezdite

Екипът на Фондация „Културни Перспективи“ си е поставил амбициозната задача да открива талантливи млади артисти и да подкрепя онези от тях, чиито качества на личността, характер и талант показват потенциал да се превърнат в суверенни артисти. Водеща  е идеята да се поощряват кандидати, които имат потенциал да поемат по пътя на устойчиво развитие, да оставят трайни следи и да формират тенденции в българската и в световната култура.

Кандидатстването за първото издание на конкурса за национална стипендия „С усилия към звездите“ ще се проведе в периода между 24 май и 1 септември 2018 г. Стипендията включва осигуряване на финансова подкрепа за реализацията на личен проект, с който участникът е кандидатствал в конкурса. В зависимост от показаните резултати стипендиантите ще могат да получат и продължаваща подкрепа.

Всеки един стипендиант в съответната категория ще бъде съпътстван в рамките на една година от ментор – пет изключителни личности и свободни артисти, поставящи стандарти на световната културна сцена. През 2018 година стипендиантите в отделните категории ще бъдат съветвани и окуражавани от Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

Екипът от учредители, ментори и съмишленици, който стои зад инициативата, силно вярва в обединяващата сила на изкуството и гледа на „С усилия към звездите” (Per aspera ad astra) не просто като на конкурс за стипендия, а като на един нов начин на мислене, който ще демонстрира как се случва промяната към устойчиво развитие.