Денят на европейските писатели в ПГ „Васил Левски”

Гимназията ни продължи традицията да развива и стимулира интереса на възпитаниците си към литературата и четенето, като се участва в първото издание на „Денят на европейските писатели”. Събитието е инициатива на Европейската комисия, ръководена от г-жа Мария Габриел, комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Учениците от четири випуска на Профил „Хуманитарни науки” преживяха вдъхновяващи срещи с творбите на класически и съвременни европейски писатели. Техни гости бяха поетесите Катя Маринова и Ваня Велева, актьорът от ДТ „Невена Коканова” Димитър Димитров, създателят и ръководител на театрална група „Палечко” София Карастоянова. Пред младите хора се открехна света на поемите на Робърт Бърнс и Жак Превер, разказите на Чехов, романите на Ремарк и Ерик- ЕманюелШмит. Избраните текстове провокираха не само интереса на учениците, но и породиха много въпроси, които те споделиха със своите гости. Това своеобразно литературно пътуване през пространството и времето се оказа не само първи досег с имената на творци от световна величина, но и плодоносна дискусия за литературата и четенето.

ПГ „Васил Левски” отправя своите искрени благодарности към Ваня Велева, Катя Маринова, София Карастоянова и Димитър Димитров, които създадоха истински празник за нашите деца!