ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА

ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА

        Както всяка година на тази дата Профилирана гимназия „Васил Левски” организира поклонение пред барелефа на Апостола в двора на училището.
На 19.02.2021 г. в 13 часа ученици, учители, представители на местните власти, организации и граждани на Ямбол отбелязаха 148-та годишнина от гибелта на Васил Иванов Кунчев.

Архиерейският наместник архимандрит Димитрий и отец Стоян отслужиха заупокойно последование в памет на Св. Йеродякон Игнатий, превърнал се в най-святата фигура от пантеона на българските герои.

Възпитаниците на гимназията ни потопиха в атмосферата на това все по-далечно, но все по-значимо за националния ни дух време. Отвъд патетиката и популисткото говорене прозвучаха думите на Левски – думи, които пренасят Смисъла и Идеала през столетията и държат будни сетивата ни на българи и човеци. Думи, които докосват и вдъхновяват и носят спомена за величието на един живот, превърнал се в мяра за достойно живеене за цяла една нация. Гласовете на неговите съвременници – съратници и врагове, се сливат в едно – признанието за една изключителна личност, за земния Апостол, който превежда народа си към обетованата земя на свободата. Името му е увенчано не само с ореола на светостта, но и задава ориентирите на времето, свързващо минало, настояще и бъдеще. Защото „времето е в нас а ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме”. Почитта към Левски не е просто светла страница от националната ни памет, а светлина за настоящето и бъдещето ни като народ.

Акт на преклонение и почит към своя патрон засвидетелстваха новопостъпилите ученици в гимназията, които положиха клетва пред барелефа на Апостола. Изключително затрогващо и истински прозвучаха думите „Заклех се и обещавам!” –  обет за памет и будна съвест! И неговите четири въпросителни да бъдат парещ спътник във времето- „Народе????”

В знак на признателност цветя и венци пред барелефа на Апостола поднесоха кметът на Ямбол и представители на Община Ямбол, Общински съвет Ямбол, Община „Тунджа”,Областен управител на Област Ямбол, Регионално управление на образованието Ямбол, Профилирана гимназия „Васил Левски”-Ямбол, Политическа партия „Герб“, , Българска социалистическа партия, Национално дружество „Традиция”-регионален клуб „Георги Дражев”, Регионален исторически музей-Ямбол, ВМРО, АБВ, Български антифашистки съюз, Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса,  Астрономическа обсерватория и планетариум – Ямбол, ПГТ „ Иван Райнов”, Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“, Дружество „Тракия”, Читалище „Зора 1945!, Читалище „Умение 2003”, Комитет „Левски – Дякона”   за изграждане паметник на Апостола в Ямбол, много граждани.