Проектът „Любословие”

На 28 юни в едно от фоайетата на ПГ „Васил Левски” се откри кът за споделено четене – „Читалница”. Тя е част от училищния проект „Любословие”, насочен към изграждане на пространства, стимулиращи  интелектуалните и творческите потребности на учениците. Проектът се реализира в два модула – „Читалница” и „Писалница” и в последствие е защитен и одобрен в платформата на eTwinning. Партньори на ямболската гимназия са Ч „Зора-1945” –  Ямбол и ПМГ „Боян Петканчин” – Хасково. В къта за четене има малка библиотека, в която всеки може да остави и да вземе книга. Книгите са дарени от ученици и учители, като идеята е непрекъснато да се обновяват. Има и колажи и постери, на които са споделени препоръчвани заглавия и автори. Част от предложенията са и в електронната среда на Teams, в която почти година протече обучението. Важно място в това пространство заема витрината на авторите. Партньорите от  Ч„Зора-1945” представят книгите на различен творец. Първата презентация е на творбите на Христо Карастоянов.  Така възпитаниците на гимназията вече имат място, в което да се събират, да почетат, да обменят идеи, да споделят любими заглавия и имат завиден списък от предложения за лятно четене.

Освен откритото споделено пространство за четене, на събитието бе и премиерата на е-книгата на младите творци от клуб „Любословие” с ръководител Таня Вълева. В „Писалницата” участниците са преминали  курс по творческо писане и  творческа работилница с писателя Христо Карастоянов. С част от своите творби са участвали и в  Международния конкурс на Федерацията на италианските учители и Фондация „Марко и Алберто Иполито”. В  Италия две от произведенията им са отличени с грамоти и едно стихотворение със специалната награда за поезия на името на Катя Пангало.  Най-голямото предизвикателство за пишещите млади хора обаче е създаването на двата разказа заедно с учениците от ПМГ „Боян Петканчин” – Хасково. Общите истории заедно с най-добрите лични текстове са включени в електронната книга.

Това е линкът към е-книгата:

Проектът „Любословие”  е поредната инициатива в утвърждаването на ПГ „Васил Левски” като желана територия не само за обучение, но и за себеизява и израстване на младите хора.