150 години памет за Апостола Пламъкът на възпоменателните събития на ПГ „Васил Левски“ – Ямбол

150 години памет за Апостола

Пламъкът на възпоменателните събития на ПГ „Васил Левски“ – Ямбол

 

С поредица от възпоменателни събития отбеляза 150-годишнината от саможертвената гибел на Апостола на българската свобода Профилирана гимназия „Васил Левски“, Ямбол.

На 9 февруари 2023 г. в училището  дойдоха повече от 70 ученици от 10 училища на област Ямбол – участници в конкурса за изпълнение на художествен текст „Към Левски по-прекият път!…“ В продължение на часове младите им гласове произнасяха думите на български поети, писатели, драматурзи. Творбите на участниците в конкурса за рисунка „150 години памет за Апостола“ оформиха многоцветна (и като багри, и като емоция) изложба във фоайето на Читалище „Съгласие“. Привличащи погледа и сърцето са и мултимедийните презентации от конкурса „150 години памет за Апостола“. Всички участници в трите конкурса, обявени от Гимназията, получиха паметен лист за своето сърцато и вдъхновено представяне.

Наситен със събития бе 17 февруари – денят, в който ПГ „Васил Левски“ отбелязва своя патронен празник. В 11:30 часà в Зала „Съвременност“ на Ямболския Безистен започна разговор за Левски с професор доктор Пламен Митев. Думите на преподавателя в Софийския университет  направиха огъня на интереса към делото на Апостола и към науката още по-силен.

В 13:00 часà дворът на Гимназията се изпълни с ученици, учители, представители на различни институции, родолюбиви граждани. Календарът отреди тази година ритуалът за отдаване на почит към патрона на училището да е точно на датата, на която преди 150 години Левски е събирал сили за своя лъвски скок към безсмъртието. Затова звучаха спомени на негови съвременници ( за изповедта му в последната нощ и за начина, по който върви към бесилото); думи, събрали възхитата на свидетели на неговото дело; мисли, които и днес ни изправят пред парещи въпросителни… Най-развълнувани бяха осмокласниците, които с лява ръка върху сърцето и дясна, отправена нагоре – така, както е записал в своята Нареда Апостола, дадоха обѐт да следват  заветите му. Клетвения лист подписаха учениците, приети с най-висок бал в четирите паралелки на випуска. Екземпляр от клетвения лист тази година получиха директорът на ПГ „Васил Левски“- Донка Атанасова,  и Христина Богданова – праправнучка на Яна Кунчева. В края на церемонията барелефът на Левски бе отрупан с венци и цветя, сплели в едно почит, възхищение и преклонение.

Клетвата на новоприетите ученици на ПГ „Васил Левски“ е създадена преди три години от Веселка Петкова – възпитаник на същото училище и преподавател по БЕЛ в него. От тази година клетвените думи са част от Стената на Безсмъртния. От нея ни гледат очите на Левски – от негови снимки, портрети и паметници;  тя ни пари с мислите му, изписани с неговия почерк; там са и думите на Народната клетва. Лентичката при откриването на тази стена на паметта преряза потомката на Левски.

Изключително емоционална и вдъхновяваща за още по-сърцата работа бе срещата на преподавателите по история и цивилизации с госпожа Радостина Николова – държавен експерт в Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН. Разговорът бе проведен в Зала 202 на ПГ „Васил Левски“.

Последната от инициативите, с които най-старата ямболска гимназия отбеляза 150-годишнината от гибелта на Левски, бе Паметното събрание. То започна с припомняне на едно запазено в рода му предание за опита нишката на живота на Дякона да не бъде прекъсната. Препълнената зала притаи дъх, когато в първата част на Събранието госпожа Христина Богданова говори за Васил Левски – такъв, какъвто е в спомените на своите родственици. Във втората част на сцената застанаха най-добрите в трите конкурса. Грамотите и наградите си отличените получиха от г-жа Богданова, г-жа Атанасова и         г-жа Николова. Третата част мина на един дъх: в нея звучаха въпросите на присъстващите и отговорите на един от 27-мината живи родственици на Апостола.

Събранието завърши с  изпълнение на музикална формация на ПГ „Васил Левски“. „Песен за Дякона“ бе време и вдъхновение за присъстващите в залата, които бяха помолени да довършат изречението „Левски за мен е…“ и да оставят своя лист в Ковчежето на паметта. Идеята е тези листи и снимки от събитията да станат част от Тефтерчето на паметта на ПГ „Васил Левски“ – Ямбол. Събранието завърши с поглед към Бъдното, а присъстващите стояха дълго време след неговия край в залата: за да си направят снимка с родственичката на Левски и за да видят безценната реликва, която тя беше донесла – малка кутийка с кичурче от косата на Левски.

Емоциите от видяното и изживяното по време на възпоменателните събития г-жа Христина Богданова, г-жа Радостина Николова и проф. Пламен Митев записаха на страниците на книгата „Дойдох в ПГ „Васил Левски“, видях, написах…“ – книга, която Гимназията започва да пише в специална за своята история година и във връзка със 150-годишнината от гибелта на патрона си – едничкия и най-достоен син на майчица България.

Своята почит към Левски учениците отдадоха и на официалната церемония пред паметника на Левски на 18 февруари. Тук звучаха и гласовете на класираните на първо място в конкурса „Към Левски по-прекият път!…“

Февруарските възпоменателни събития на ПГ „Васил Левски“ приключиха. Но всеки, който избра да бъде част от тях, скъта в сърцето си завинаги пламъче, което напомня, че някъде в бъдещето, още от 1873 година, ни очаква Левски. И че към него трябва да вървим безспирно, смело и всеотдайно…