ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА

ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА

По традиция на тази дата Профилирана гимназия „Васил Левски” организира поклонение пред барелефа на Апостола в двора на училището.
На 19.02.2019 г. в 12.30 часа стотици ученици, учители, представители на местните власти, организации и граждани на Ямбол отбелязаха 146-та годишнина от гибелта на Васил Иванов Кунчев.

Архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий отслужи заупокойна молитва в памет на Апостола, превърнал се в най-святата фигура от пантеона на българските герои.

Възпитаниците на гимназията отбелязаха този ден като ден на Паметта и Преклонението, който осмисля националната ни съдба. Те рецитираха стихове за своя патрон – думи, изпълнени с гордост и признателност към неговото дело и мисия. Думи на преклонение пред величието на един живот, превърнал се в мяра за достойно живеене за цяла една нация. Литературната композиция бе изградена върху завещаните ни от Апостола послания и разноликия поетичен образ на най-вдъхновяващия  ни национален герой. Име, увенчано не само с ореола на светостта, но и задало ни ориентирите на времето, свързващо минало, настояще и бъдеще. Защото „времето е в нас, а ние сме във времето: то нас обръща и ние него обръщаме”. Почитта към Левски не е просто светла страница от националната ни памет, а светлина за настоящето и бъдещето ни като народ.

В знак на признателност цветя и венци пред барелефа на Апостола поднесоха кметът  на Община Ямбол и Общински съвет Ямбол, Община „Тунджа”, Общински съвет „Тунджа“, Областният управител на Област Ямбол, Профилирана гимназия „Васил Левски”-Ямбол, Политическа партия „ГЕРБ“, Българска социалистическа партия, Национално дружество „Традиция”- регионален клуб „Георги Дражев”, Регионален исторически музей-Ямбол, Български антифашистки съюз,  Земеделски народен съюз, Астрономическа обсерватория и планетариум – Ямбол, Движение „Русофили“- област Ямбол , Общинско предприятие „Туризъм и култура“- Ямбол, Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“, Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“, Езикова гимназия „Васил Карагьозов“, много граждани.