ПГ „Васил Левски” с нови поводи за гордост!

 

ПГ „Васил Левски” с нови поводи за гордост!

Учениците на ПГ „Васил Левски” за поред път се заявиха като лидери и победители, този път сред своите връстници от 11 държави.

На 10 май 2018 год. от 12.30 часа в ПГ „Васил Левски”  се състоя пресконференция по повод участието на Гимназията в два международни проекта. Първият е съвместен проект на Федерацията на италианските учители и училища от държави членки на Европейския съюз( България, Чехия, Италия, Румъния,Полша,Гърция, Германия, Португалия, Швеция и извън ЕС -Турция и Канада).„Младите хора и неизказаните неща”. За 11 пореден път нашето училище взема участие в проекта на Италианската федерация, като тази година темата беше: „Младите хора и неизказаните неща”. Заключителните събития по форума се проведоха в румънския град Констанца. Тук младите хора се включиха в дискусии, обсъждащи проблемите както на общуването между младежите, така и комуникацията с родители, учители, институции. Представителите на нашето училище – Иван Пенев и Таня Кирилова, водени от г-жа П. Сярова и г-жа Б. Стамболова, впечатлиха аудиторията с умението да защитават своите тези. Те активно дебатираха въпросите защо младите хора не разговарят помежду си, какви са трудностите при общуването с родителите, защо е трудно да се доверяваш на приятелите.

Повод за гордост са наградите на нашите възпитаници от проектните конкурси. А те са не една – и това е вдъхновяващо. Директорът на гимназията г-жа Сярова връчи призовете на Таня Кирилова от 11 Г клас – Първо място за фотография, на Иван Пенев и Таня Кирилова – Трето място за филм, на Мирена Кацарова от 10В – Специалната награда на журито за къс разказ, на Надежда Малчева от 10В – Второ място за поезия, на Таня Василева от 9Б – Специална грамота за поезия, на Таня Кирилова – Специална грамота за къс разказ. В литературния сборник тази година са включени и творбите на финалистите: Борислава Чорбаджийска и Деница Атанасова от 9Б, на Ренета Пиринджиева и Цветелина Кирова от 10В, на Даниел Кръстева от 11 А, на Таня Кирилова от 11Г, на Мари Чернева от 11В, на Румяна Димитрова от 11В.

Тези награди са признание за таланта и усърдието на учениците ни и признание за техните преподаватели. Честито на фаворитите с пожелание за нови успехи! Гордеем се с вас!

Вторият проект, по който гимназията ни работи, е социологическо проучване на Департамента по икономика на Университета „Ла Сапиенца” в Рим – „Усещането за корупция у европейската младеж” с младежи от Европейския съюз. Ръководител на проекта е проф. Маурицио Францини – един от най-авторитетните икономисти на Италия. Проектът изследва чрез онлайн проучване нагласите на младите хора, представи и степен на корупция в съответната държава и отражението на корупцията върху икономиката. В това изследване се включиха 104 ученици от гимназията, които отговориха на специален въпросник. Резултатите от това проучване, както и техния анализ и изводи ще бъдат оповестени на сайта на гимназията.

ПГ „Васил Левски” с нови поводи за гордост!